Friday, July 31, 2015

Η Ελλάδα να «ξυπνήσει» και να βοηθήσει τους πρόσφυγες (UNHCR)

Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να «ξυπνήσουν» και να κάνουν περισσότερα ώστε να φιλοξενήσουν τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Βανσάν Κοσετέλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κοσετέλ είπε πως στα ελληνικά νησιά αποβιβάζονται κάθε μέρα περίπου 1.000 άνθρωποι (109.000 αφίξεις από την αρχή του έτους), όμως ούτε οι εθνικές ούτε οι τοπικές Αρχές έχουν κινητοποιηθεί επαρκώς ώστε να αντιμετωπίσουν τη μαζική εισροή.

«Θέλουμε απλώς να έχουμε κάποιους ανθρώπους που είναι αρμόδιοι και συντονίζουν, αυτό είναι που χρειαζόμαστε», είπε, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αναβαθμίσουν την ανταπόκρισή τους σε επίπεδο «φυσικής καταστροφής».

Ο κ. Κοσετέλ τόνισε πως Αθήνα πρέπει να «σοβαρευτεί» αναφορικά με την κατασκευή κέντρων για τη στέγαση και σίτιση των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας, και κατήγγειλε πως – έστω και εν μέσω οικονομικής κρίσης – η δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων δεν έχει αυξηθεί από τα 1.100 άτομα εδώ και έξι χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας χαρακτήρισε ως «κακές» τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά, κατηγορώντας τις ελληνικές Αρχές πως αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Αναφερόμενος ειδικά στους εκατοντάδες πρόσφυγες και έχουν καταλύσει στο Πεδίον του Άρεως, σχολίασε πως δεν έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους. «Υπάρχουν τόσα πολλά άδεια κτήρια στη χώρα, τόση γη που δεν είναι καλλιεργημένη. Μη μου πείτε πως είναι αδύνατο να βρεθεί χώρος για αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

  ΠΗΓΗ: skai.gr
kathimerini.com.cy
31/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
----

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin