Saturday, February 4, 2012

Οι Γιορτές της Γης είναι ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ στο χωριό Βλάστη Κοζάνης

Η ιδέα ηχούσε παράξενα πριν από εννιά χρόνια: μια οικολογική γιορτή στη Βλάστη Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. Σε μια εποχή που οι συλλογικότητες υποχωρούν, το περιβάλλον φαίνεται να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες και επιπλέον επιλέγοντας έναν τόπο μακρυά από πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς που γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργαστάσια της ΔΕΗ, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης έδινε την εντύπωση ενός πρόωρα χαμένου στοιχήματος.


Ωστόσο η Κοινότητα Βλάστης και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ, τόλμησαν, και με την αρχική συμπαράσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόρθωσαν από την πρώτη κιόλας χρονιά, το 2001, να "τραβήξουν" τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό και οι Γιορτές της Γης να καθιερωθούν ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά events.

 
Εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ένα φεστιβάλ για σκεπτόμενους ανθρώπους», καθώς οι επισκέπτες συμμετέχουν σε πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, που επιπλέον αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.  

Παράλληλα οι Γιορτές της Γης φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου, καθώς η Βλάστη παρά την μεγάλη της ακμή στις αρχές του αιώνα, σήμερα φθίνει πληθυσμιακά ακολουθώντας την μοίρα όλων σχεδόν των ορεινών κοινοτήτων της χώρας μας.

 
Περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει τα οκτώ αυτά χρόνια, στις 39 συνολικά ημέρες φεστιβαλικών δραστηριοτήτων. Με φυσικό σκηνικό το λιβάδι, κεντρικό σημείο αναφοράς του οικισμού της Βλάστης, έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μας ταξίδεψαν με ήχους και ρυθμούς παραδοσιακούς, έθνικ, τζαζ και ροκ. Ανάμεσά τους οι Kultur Shock (USA), Fanfare Ciocarlia (Ρουμανία), ο Shantel (Γερμανία), ο Ivo Papasov και o Theodosii Spasov (Βουλγαρία), ο Trilok Gurtu (Ινδία), ο Boban i Marko Markovic Orkestar και οι KAL (Σερβία), οι DelaDap (Austria), ο Khalid K.και οι Compagnie Cameleon (France), οι Hands Percussion Team (Malaysia), o Νίκος Παπάζογλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Καλλιόπη Βέττα, η Μάρθα Φριντζήλα, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Zερβουδάκης, ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, o Χρίστος Τσιαμούλης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Αγάθωνας, η Μαριώ, η Ρούλα Μανισσάνου, το συγκρότημα ΤΑΧΙΜΙ από τη Σουηδία, οι Mode Plagal, πολλά νεανικά συγκροτήματα (Δάρνακες, Δυτικές Συνοικίες, Xaxakes, Tσοπάνα Rave, FFC, κά), αλλά και αρκετά συγκροτήματα έθνικ μουσικής από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Σερβία και Ινδία.

Αλλά οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Στόχος μας είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α.
oikotopia.gr

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin