Wednesday, March 7, 2012

Ξενιτεμένοι Γενίτσαροι


ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ (neoskosmos.com)
Στην τελευταία του ταινία «Ψυχή βαθιά» χρησιμοποίησε ως φόντο του την Καστοριά και τα όμορφα τοπία της. Τώρα, στο νέο του κινηματογραφικό εγχείρημα, ο Παντελής Βούλγαρης κατευθύνθηκε λίγο ανατολικότερα, προς Νάουσα μεριά.


Εκεί, την τελευταία εβδομάδα ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης με το επιτελείο του και την κινηματογραφική του μηχανή ανά χείρας τραβάει πλάνα στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης, αποτυπώνοντας καρέ-καρέ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποκριάτικα έθιμα της κεντρικής Μακεδονίας. Τους «Γενίτσαρους και τις Μπούλες», ένα σατιρικό δρώμενο που κρατάει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας και έως σήμερα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ναουσιώτικης παράδοσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα γυρίσματα του νέου φιλμ του Παντελή Βούλγαρη έγιναν σε φυσικούς χώρους, καλύπτοντας όλη την ιστορική διαδρομή που ακολουθούν τα μπουλούκια στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης και περιλαμβάνοντας το «μάζεμα του μπουλουκιού», την «άδεια από το δήμαρχο», την «Πουλιάνα», τον «Στραβό Πλάτανο», τα «Αλώνια».

«Ο κ. Βούλγαρης ήρθε στη Νάουσα πριν από τρία χρόνια, παρακολούθησε το δρώμενο και αποφάσισε να το συμπεριλάβει στη νέα του ταινία. Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς γίνονται γυρίσματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν το ντύσιμο των Γενίτσαρων και το μάζεμα του μπουλουκιού» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αναστάσιος Καραμπατζός, μιλώντας για το νέο φιλμ του Παντελή Βούλγαρη, και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με τον μεγάλο σκηνοθέτη είναι σημαντική για εμάς. Η ταινία θα προβάλει την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τον πολιτισμό της πόλης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ιστορία είναι μόνο η μία από τις τρεις που συνθέτουν το νέο του φιλμ και περιλαμβάνει γυρίσματα στη Νάουσα, ενώ τα υπόλοιπα δύο μέρη θα γυριστούν σε Έβρο και Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, η πρώτη ιστορία έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή της έναν νέο άνθρωπο -τον υποδύεται ο Άρης Σερβετάλης-, ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης στριμωγμένης κατάστασης αποφασίζει να μετακομίσει στην Αυστραλία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός ηθοποιός αύριο αλλά και την Καθαρά Δευτέρα θα βρίσκεται στη Νάουσα, συμμετέχοντας στα γυρίσματα ντυμένος «Γενίτσαρος».

«Τη Νάουσα την ξέρω, έχω έρθει πολλές φορές. Πριν από δύο χρόνια είχα έρθει συμπτωματικά για την τελευταία ταινία που έκανα, την “Ψυχή βαθιά” και βρέθηκα τις ημέρες του δρώμενου» δήλωσε ο Παντελής Βούλγαρης στα τοπικά μέσα. «Και τις δύο μέρες που έμεινα ήμουν μαγεμένος και βαθιά συγκινημένος, γιατί δεν είναι κάτι τυπικό αυτό που είδα και το νιώθουν όλοι οι ντόπιοι. Μεταβιβάζεται και στους ξένους. Αυτός ήταν ο λόγος που για δύο χρόνια ήθελα να έρθω. Τώρα βρήκα την ευκαιρία να κινηματογραφήσω το έθιμο και να το εντάξω σε μία ταινία που θα έχει τρεις ιστορίες: η μία στη Νάουσα, η άλλη στον Έβρο και η τρίτη στη Δυτική Μακεδονία» είπε ο κ. Βούλγαρης, δίχως να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του για το νέο αυτό κινηματογραφικό του εγχείρημα.

Μάλιστα, δεν δίστασε να ευχαριστήσει τις δημοτικές αρχές για τη βοήθειά τους, λέγοντας ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον δήμο, ένα σημαντικό μέρος του κινηματογραφικού υλικού, το οποίο ο ίδιος θα επιμεληθεί, θα παραχωρηθεί σε αυτούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την προβολή του δρώμενου και της Νάουσας.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Το ανδροκρατούμενο έθιμο έχει αυστηρή τελετουργία όσον αφορά την ενδυμασία και την τέλεσή του. Μάλιστα, το δρομολόγιο, που είναι καθορισμένο, ακολουθείται πιστά από τα μπουλούκια των Γενιτσάρων.

Στους δρόμους της πόλης, οι Γενίτσαροι συνοδεύονται από τον ζουρνά και το νταούλι, καθώς χορεύουν. Την Κυριακή της Αποκριάς, το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Στη συνέχεια, φτάνουν σε ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς έως το δημαρχείο, για να πάρουν την άδεια του δημάρχου, προκειμένου να χορέψουν και σε ολόκληρη την πόλη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιείται το βγάλσιμο του προσώπου, της λεγόμενης μάσκας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μάσκα του Γενίτσαρου την περίοδο της Αποκριάς στολίζει πολλά μπαλκόνια της Νάουσας.

neoskosmos.com
7/3/12

---------

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin