Friday, November 27, 2015

Απορρίπτουν την αμερικανική εκδοχή για την Κουντούζ οι MSF

MSF
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) απέρριψαν την αμερικανική έκθεση σχετικά με τον βομβαρδισμό νοσοκομείου τους στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 30 πολίτες, δίνοντας νέα τροπή στο τραγικό αυτό περιστατικό.

Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο βομβαρδισμός της κλινικής, τον Οκτώβριο, ήταν «ανθρώπινο λάθος».

Όπως ανέφερε η έκθεση, το πλήρωμα του AC-130 θεώρησε ότι η κλινική ήταν κοντινό κυβερνητικό κτίριο που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν.

Η αμερικανική εκδοχή των γεγονότων, όπως παρουσιάστηκε, μάς αφήνει με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Φαίνεται πως 30 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα έχασαν την ιατρική τους περίθαλψη, επειδή το νοκομείο των MSF ήταν το πιο μεγάλο κτήριο κοντά σε ανοικτό χώρο και 'περίπου ταίριαζε' στην περιγραφή του υποτιθέμενου στόχου» αναφέρουν οι MSF στην ανακοίνωση τους.

«Ο τρομακτικός κατάλογος λαθών, όπως παρουσιάστηκε, καταδεικνύει τεράστια αμέλεια εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων και παραβιάσεις των κανόνων πολέμου» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ακόμη, αναφέρουν ότι «η καταστροφή μιας προφυλαγμένης εγκατάστασης χωρίς επιβεβαίωση του στόχου -στην προκειμένη περίπτωση ένα νοσοκομείο σε λειτουργία γεμάτο με νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς- δεν μπορεί να ξεπεραστεί ως ένα απλό ανθρώπινο λάθος ή ως παράβαση των αμερικανικών κανόνων εμπλοκής».

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση στο νοσοκομείο μας στην Κουντούζ, σημειώνοντας ότι οι έρευνες του περιστατικού δεν μπορεί να διεξάγονται μόνο από τα εμπλεκόμενα στην σύγκρουση μέρη στο Αφγανιστάν.

  elzoni.gr
27/11/15

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin