Wednesday, June 15, 2016

Στο φως ο "Θρόνος του Αγαμέμνονα"

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Μυκηναϊκής Εποχής, τον Θρόνο του Αγαμέμνονα, παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Μαγγίδης, υπεύθυνος ανασκαφής της Κάτω Πόλης των Μυκηνών, το λίθινο εύρημα ταυτίζεται απόλυτα με τον ανακτορικό θρόνο των Μυκηνών.

Όπως επεσήμανε ο κ.Μαγγίδης «πιθανώς είναι ο θρόνος της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου». Ο ίδιος το χαρακτήρισε μοναδικό, όπως είπε η σύστασή του δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, προσθέτοντας ότι: «είναι ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα», ενώ επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία, συνηγορούν πως πρόκειται για μεγάλο λίθινο θρόνο και απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκδοχή λεκάνης, όπως ερμηνεύτηκε από την επιτροπή Πετράκου.

Για τον όρο «θρόνος του Αγαμέμνονα», ο κ. Μαγγίδης είπε πως χρησιμοποιήθηκε όπως χρησιμοποιούνται όροι όπως «ανάκτορο του Νέστωρα». «Ο τόπος συνδέεται με την αρχαιολογία και τον μύθο» είπε και σημείωσε ότι το εύρημα προέρχεται από την τελευταία φάση της μυκηναϊκής περιόδου. «Οι τελευταίοι βασιλείς (Αγαμέμνονας ή άλλοι) των Μυκηνών κάθονταν εκεί» πρόσθεσε.

Ο αρχαιολόγος αποκάλυψε τέλος πως κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο των Μυκηνών, εκτιμώντας πως ίσως έρθουν στο φως και άλλα θραύσματα του θρόνου, αλλά έως σήμερα δεν έχει εγκριθεί το αίτημά του.

Το εύρημα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και το 2017 σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό.
 [elzoni.gr]
15/6/16

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin