Wednesday, January 11, 2012

Στο καρναβάλι της Καστοριάς ο σύλλογος Trel@cademy.com (Κομοτηνής)

Άννα Πατρωνίδου *
Κέφι, διασκέδαση αλλά και διαφήμιση της Κομοτηνής

Το δικό του στίγμα άφησε στα φετινά «Ραγκουτσάρια», το παραδοσιακό καρναβάλι που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς ο σύλλογος της πόλης μας Trel@kademy.com.
Με πολύ κέφι και χαρά τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε αυτά, διασκέδασαν, ξεφάντωσαν αλλά και είχαν την ευκαιρία να διαφημίσουν την πόλη μας, προσθέτοντας το δικό τους κέφι και την ευρηματικότητα στους συμμετέχοντες σε αυτά.

Καθόλου τυχαία η συμμετοχή στα «Ραγκουτσάρια»

Η συμμετοχή του συλλόγου στα «Ραγκουτσάρια» δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως είναι γνωστό πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου είναι η συμμετοχή του στο καρναβάλι της Ξάνθης. Επίσης τα μέλη του δεν είναι μόνο Κομοτηναίοι αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος μεταξύ αυτών και από την Καστοριά, είτε ως φοιτητές είτε συμμετέχοντας στην παρέλαση της Ξάνθης. Ενθουσιασμένα λοιπόν τα μέλη αυτά από την συμμετοχή τους πρότειναν ο Σύλλογος να συμμετάσχει και στα «Ραγκουτσάρια της Καστοριάς». Στην πρώτη επαφή που είχε ο Σύλλογος με το Δήμο Καστοριάς προκειμένου να ρωτήσουν αν μπορούν να συμμετάσχουν, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταύρος Πάττας, «υπήρξε ένας ενθουσιασμός από την πλευρά του δήμου για αυτό. Ήταν πάρα πολύ εξυπηρετικοί, μας βοήθησαν στο να κλείσουμε ξενοδοχεία, αλλά και για να επισκεφθούμε ορισμένα μέρη της περιοχής, εντελώς δωρεάν, προσφορά του δήμου. Κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την προβολή της πόλης τους αρκεί να σας πω ότι αν εγώ τους πήρα δύο φορές τηλέφωνο από την πλευρά τους με πήραν δέκα. Η ίδια η αντιδήμαρχος επειδή δεν μπορούσαμε να βρούμε ξενοδοχείο, γιατί ήταν όλα γεμάτα και τα εναπομείναντα πολύ ακριβά, έτρεξε πάρα πολύ για να τακτοποιηθούμε».

«Ραγκουτσάρια», ένα παραδοσιακό καρναβάλι»

 

Τα «Ραγκουτσάρια» είναι ένα εντελώς διαφορετικό καρναβάλι σε σύγκριση με αυτό της Ξάνθης. Κρατά τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, μια συνειδητή επιλογή των διοργανωτών, κατά τον κ. Πάττα, για να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα. «Υπάρχουν τα χάλκινα όργανα και η παρέλαση γίνεται με αυτά. Όλα τα τραγούδια που ακούγονται είναι παραδοσιακά».
Τα «Ραγκουτσάρια» ξεκινούν ανήμερα των Φώτων με τη συνάντηση που έχουν οι σύλλογοι που συμμετέχουν με το δήμαρχο. Κορυφώνονται δε οι εκδηλώσεις την Κυριακή με την παρέλαση, όπου συμμετείχαν εκτός από το Σύλλογο της Κομοτηνής και τους άλλους συλλόγους και ομάδες πολιτών από διάφορα μέρη της Ελλάδος τα ονομαζόμενα μπουλούκια. «Υπήρχε κόσμος πολύς από πολλά μέρη της Ελλάδας».
Λόγω οικονομικής κρίσης ο Σύλλογος συμμετείχε με ένα μείγμα στολών από τις δύο προηγούμενες συμμετοχές του στο καρναβάλι της Ξάνθης. Το θέμα τους ήταν η Λαίδη Gaga στην αρχαία Αίγυπτο, δηλαδή χρησιμοποίησαν τις περσινές σχολές της Λαίδη Gaga με τις προπερσινές που αφορούσαν στην αρχαία Αίγυπτο. «Ήταν μια φανταστική παρέλαση για εμάς. Είχαμε το δικό μας παλμό, διασκεδάζαμε με το δικό μας τρόπο. Μάλιστα την ώρα που περνούσαμε μπροστά από τους επισήμους και ο εκφωνητής ανέφερε ότι περνά ο σύλλογος της Κομοτηνής ο δήμαρχος κατέβηκε από την εξέδρα πήρε το μικρόφωνο και ευχαρίστησε το Σύλλογό μας που συμμετείχε στην παρέλαση.  
Ήταν εξαιρετικοί απέναντί μας. Είδαμε και πολλούς Κομοτηναίους που χάρηκαν πάρα πολύ που μας είδαν. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ικανοποιημένοι και διαφημίσαμε την πόλη μας στην Καστοριά».

Ξενάγηση στην περιοχή

«Ήταν το καλύτερο για εμάς, γιατί στη σκέψη μας ήταν η διοργάνωση μιας εκδρομής με το σύλλογο συμμετέχοντας σε κάποιο καρναβάλι που διοργανώνεται στη χώρα μας, ένα τομέα που θα μπορούσα να πω ότι είμαστε ειδικοί», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σταύρος Πάττας.
Την πρώτη μέρα τα μέλη του Συλλόγου συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καστοριάς κ. Χατζησυμεωνίδη, όπου του προσέφεραν τα δώρα που τους είχαν δοθεί από την περιφέρεια και από το δήμο Κομοτηνής.
Την δεύτερη μέρα ακολούθησαν ξεναγήσεις στην περιοχή της Καστοριάς, όπως το Σπήλαιο του Δράκου. «Εκεί αισθανθήκαμε οι περισσότεροι ένα παράπονο γιατί σκεφθήκαμε ότι και εμείς στην περιοχή μας έχουμε ένα σπήλαιο, αυτό της Μαρώνειας, έχουμε τόσα αρχαία μνημεία, τόσο στο βουνό όσο και παραλιακά, και δεν είναι τίποτα αξιοποιήσιμο. Προσωπικά όταν η αντιδήμαρχος μου είπε ότι θα επισκεφθούν την περιοχή μας η πρώτη μου αντίδραση ήταν να την ρωτήσω πού θα έρθουν. Για αυτό και αισθανθήκαμε αυτό το παράπονο. Βέβαια ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να γίνει κάτι και εδώ. Επίσης επισκέφθηκαν τον παραλίμνιο οικισμό στο Δισπηλιό, καθώς και σε μουσείο αρχαιολογικό στο Άργος Ορεστικό, το οποίο ακόμη δεν άνοιξε, αλλά εκείνη την ημέρα το άνοιξαν μόνο για να το επισκεφθούν τα μέλη του Συλλόγου».


Ετοιμασίες για τη συμμετοχή στο καρναβάλι της Ξάνθης

Η επόμενη δράση του συλλόγου αφορά στην συμμετοχή στο καρναβάλι της Ξάνθης. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει και επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός από πλευράς των μελών του συλλόγου. Σκέψη τους βέβαια είναι να διοργανώσουν μια εκδήλωση και την Τσικνοπέμπτη στην Κομοτηνή και προς το σκοπό αυτό συζητούν με το δήμο Κομοτηνής. Οι στολές για τη συμμετοχή στο Καρναβάλι της Ξάνθης ήδη είναι έτοιμες και έχουν ως θέμα το «Λεφτά να funky κότες». «Πρόκειται για ένα mix κότας και funky λόγω των συνθηκών», αναφέρει ο κ. Πάττας. Ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν στολές και ο σχεδιασμός είναι να γίνουν περίπου 450 στολές. «Από την κίνηση προβλέπω ότι δεν θα φτάσουν και μάλλον θα κάνουμε και άλλες».

Πρόβλημα η έλλειψη στέγης

Πρόβλημα για τα μέλη του συλλόγου αποτελεί η έλλειψη στέγης. «Όλα γίνονται θα έλεγα στο πόδι, σε κάποιο καφέ. Αν είχαμε ένα χώρο όπου θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε να δημιουργήσουμε μια έκθεση φωτογραφίας με όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Θέλουμε να διαφημίσουμε την πόλη μας και θα έλεγα ότι υπάρχουμε και λειτουργούμε μόνο για αυτό. Ελπίζω κάποια μέρα να γίνει και αυτό, γιατί ο δήμος έχει πρόθεση να μας στηρίξει».

Ευχαριστίες Περιφερειάρχη και δήμο

Ο κ. Πάττας ευχαριστεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ειδικά τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για τη στήριξη της προσπάθειας, το δήμο Κομοτηνής, τους Συλλόγους Γυναικών Αιγείρου, Μικρού Κρανοβουνίου και Θρυλορίου, για τα τοπικά προϊόντα που προσέφεραν για να δοθούν ως δώρα στο Δήμο Καστοριάς. «Προσωπικά και εγώ και τα μέλη του Συλλόγου θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτριο Καρασταύρου που από την πρώτη επαφή που είχαμε μαζί του μας αγκάλιασε, είναι δίπλα μας και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι από τους λίγους που υλοποιεί τις υποσχέσεις του. Έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και τον ευχαριστούμε πολύ».

Συντάκτης:Άννα Πατρωνίδου
e-mail: paratiritis.patronidoy@gmail.com

(«Παρατηρητής της Θράκης»)
11/1/12

-----

Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin