Wednesday, October 30, 2013

Αμοιβαίο ενδιαφέρον για συμφωνία στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων. (Σεργκέι Λαβρόφ - video YT)


«Οι επαφές με την Ελλάδα ποτέ δεν έπαψαν, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον εκατέρωθεν να συμφωνήσουμε στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων.
Το πώς θα προωθηθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. 

Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί εκατέρωθεν, χρειάζεται να υπάρχουν αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα και της ελληνικής πλευράς και των επενδυτών».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του πώς βλέπει η Μόσχα την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως δική μας αποστολή είναι να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και καθαρό πολιτικό πλαίσιο, «να διατυπώσουμε την πολιτική βούληση των δυο κυβερνήσεων, προκειμένου να αναληφθούν σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ρωσικές στην Ελλάδα και ελληνικές στη Ρωσία τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα».

«Αυτό θέλουμε, αυτό προσδοκούμε, είναι ανοιχτή η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά όχι μόνον αυτή» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα προσφέρεται για άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ συμπλήρωσε πως «θέλουμε ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κατασκευαστικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βαίνουν προς ολοκλήρωση και σύντομα θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλα «πρότζεκτ» που εντάσσονται στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση σε αυτά που έχουν ενεργειακό ενδιαφέρον.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκε και η αναζωπύρωση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ βαίνει προς λύση και το πρόβλημα με τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Συκιάς και Πευκόφυτου.

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν σχετικά με παρακολουθήσεις ακόμα και ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι γνώριζαν τα πάντα» και χαρακτήρισε υποκριτική τη φρασεολογία «ότι δεν κάνουμε τίποτα που δεν κάνουν οι άλλοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το θέμα έχει τεθεί στην αμερικανική κυβέρνηση, έκανε λόγο για καλόπιστη σχέση μεταξύ φίλων και συμμάχων και τάχθηκε υπέρ της τήρησης των απλών διπλωματικών κανόνων, που ισχύουν διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά το Συριακό, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Λαβρόφ εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
 newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ,
  30/10/13






No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin