Wednesday, June 10, 2015

Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Στην αρμόδια επιτροπή η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως λιγότερα από 100.000 παιδιά θα λάβουν την ελληνική ιθαγένεια με βάση το νέο νομοσχέδιο.

«Ζητήσαμε στοιχεία από τις υπηρεσίες μας σχετικά με το πόσοι μπορούν να ενταχθούν στο νόμο. Δεν θα φτάσουν ούτε στις 100.000 μαζί με τα παιδιά», ανέφερε.

Ωστόσο, η ΝΔ διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Ο εισηγητή της Γιώργο Γεωργαντά ανέφερε ότι «δίνουμε λάθος σήμα» και «μπαίνουμε σε επικίνδυνους δρόμους».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέλυσε τις προϋποθέσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για την κτήση της ιθαγένειας από παιδιά και ανέφερε τις τρεις χαρακτηριστικότερες όπως:

  • - τη νόμιμη 5ετής παραμονή από έναν τουλάχιστον γονέα στη χώρα μας.
  • - τα παιδιά να έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτή την πενταετία, κατά την οποία ένας τουλάχιστον γονέας παρέμενε στη χώρα
  • - τα παιδιά να έχουν εγγραφεί στην α’ δημοτικού και να συνεχίζουν να φοιτούν στο δημοτικό όταν θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για την κτήση της ιθαγένειας.
Αν ένα παιδί γεννηθεί χωρίς να υπάρχει η πενταετής παραμονή, το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας αποκτάται μετά από 10 έτη. Επίσης κατά τη στιγμή της δήλωσης για απόκτηση ιθαγένειας ένας από τους δύο γονείς πρέπει να έχει τουλάχιστον μία από τις άδειες που δίνει το κράτος.

Για τα παιδιά που ήρθαν πολύ μικρά εδώ και έχουν σπουδάσει σε ελληνικά σχολεία ορίζεται πως ιθαγένεια μπορεί να αποκτήσει όποιο παιδί έχει τελειώσει την εννεαετή εκπαίδευση.

  elzoni.gr
10/6/15

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin