Tuesday, February 7, 2012

Οι Ασσύριοι για τη Γενοκτονία

Έκκληση-Αίτημα προς το Κοινοβούλιο του Ισραήλ να αναγνωρίσει την Ασσυριακή και Ελληνική Γενοκτονία
 Επιμέλεια Δρ. Βασιλείου Θ. Μεϊχανετσίδη με πληροφορίες από το Ασσυριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΙΝΑ...
Σε μία ιδιαίτερης σημασίας ενέργεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων και Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, διεθνούς φήμης γενοκτονολόγοι, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονολόγων, συνυποστηριζόμενοι και από ασσυριακούς και ελληνικούς κοινωνικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς συλλόγους, απέστειλαν επιστολή προς το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσσέτ, ζητώντας να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία κατά των Ασσυρίων και των Ελλήνων σε οποιαδήποτε μελλοντική νομοθεσία που να αφορά στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μεταδίδει το Ασσυριακό Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΙΝΑ).

Η επιστολή, η οποία εστάλη στις 27 Ιανουαρίου από το Ερευνητικό Κέντρο Ασσυριακής Γενοκτονίας στα μέλη της Ισραηλινής Κνεσσέτ, αναφέρει πως “πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Γενοκτονία είχε ως θύματα και άλλες εθνοτικές ομάδες, συγκεκριμένα τους Ασσυρίους και τους Έλληνες, οι οποίοι διαβιούσαν προ αμνημονεύτων χρόνων στα προγονικά τους εδάφη, τα οποία το 1914 ήσαν εντός των ορίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Eκατοντάδες χιλιάδες αθώων Ασσυρίων και Ελλήνων, σημειώνει η επιστολή, “υπέστησαν σφαγές, βιασμούς, κακοποιήσεις, καταστροφή των κατοικιών, των χωριών και των εκκλησιών τους από τους οθωμανούς Τούρκους και τους Κούρδους συμμάχους τους” κατά την διάρκεια της οθωμανικής εκστρατείας κατά των Χριστιανικών πληθυσμών της αυτοκρατορίας μεταξύ του 1914 και του 1923.

Παρά την εκτενή ακαδημαϊκή έρευνα και το αρχειακό υλικό που αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την ιστορική αλήθεια της Γενοκτονίας, η Τουρκική Δημοκρατία αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων. Μεγάλος αριθμός εθνικών, πολιτειακών ή τοπικών κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και διεθνών οργανισμών έχουν αναγνωρίσει την τριπλή αυτή Γενοκτονία, μεταξύ των οποίων και το Κοινοβούλιο της Σουηδίας σε σχετικό Ψήφισμά του, ενώ πρόσφατα και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ-PACE) σε Ψήφισμα-Δήλωσή της, υπογεγραμμένο από 35 μέλη-αντιπροσώπους από 24 κράτη-μέλη του Συμβουλίου κατεδίκασε τη συνεχιζόμενη άρνηση από πλευράς της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις διαπραχθείσες Γενοκτονίες κατά Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Το θέμα  αναγνώρισης από το Ισραήλ της Γενοκτονίας  των Αρμενίων έχει επισήμως τεθεί στην  Επιτροπή Εκπαίδευσης του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, όπου η σχετική συζήτηση αναμένεται να συνεχισθεί. Οι υπογράφοντες την επιστολή επιστήμονες και σύλλογοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Επιτροπή θα εξετάσει θετικά την συμπερίληψη της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων σε οποιοδήποτε μελλοντικό κοινοβουλευτικό Ψήφισμα υιοθετήσει αναφορικά με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Η Διεθνής Ένωση Γενοκτονολόγων (International Association of Genocide Scholars)

Η Διεθνής Ένωση Γενοκτονολόγων (Δ.Ε.Γ.) αποτελεί ανεξάρτητο διεπιστημονικό οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος  μελετά τη φύση, τις αιτίες, και τις συνέπειες της γενοκτονίας, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόληψη του φαινομένου. Η Ένωση ιδρύθηκε το 1994 στις Η.Π.Α. από τους επιφανείς γενοκτονολόγους.

Το 1997 η Δ.Ε.Γ. υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία, ενώ τον Δεκμέμβριο του 2007, η Ένωση, με νέο της ψήφισμα, αναγνώρισε επισήμως και την Ελληνική και Ασσυριακή Γενοκτονία, αναφέροντας ρητά: “Η ΔΕΓ… αναγνωρίζει τις γενοκτονίες κατά του Ασσυριακού και Ελληνικού πληθυσμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923.”

Ιστορική αναδρομή

Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας (1913-1923), η σουλτανική Κυβέρνηση – κατόπιν γερμανικής κυβερνητικής προτροπής και τεχνοκρατικής αρωγής υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών – εφήρμοσε συγκεκριμένο Σχέδιο Γενοκτονίας κατά του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμέων και των Ελλήνων/Ρωμιών. Το Σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) με αποτέλεσμα το συνολικό εξανδραποδισμό και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Εγγύς Ανατολίας.

Τα γεγονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων της λεγομένης μείζονος Αρμενίας και της ιστορικής κοιτίδας των Ασσυρίων/Αραμέων, αλλά και κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη διαδικασία αυτή εξολόθρευσης, ενώ η απαρχή τους εντοπίζεται στις γενοκτονικές διώξεις κατά των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας το 1913-1914 με πρώτο αποκορύφωμα τα γενοκτονικά γενονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων το 1915.

Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων/Ρωμιών και 750.000 Ασσυρίων/Αραμέων απώλεσαν τη ζωή τους και περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές τους κοιτίδες και υποχρεωτική μετεγκατάσταση στην Ελλάδα ή μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Το Ολοκαύτωμα αυτό των Χριστιανικών Λαών της Τουρκίας αποτελεί την πρώτη χρονικά – αυτού του μεγέθους – Γενοκτονία του 20ου αιώνα, και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Ναζιστικού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλων παρομοίων Γενοκτονιών.
Πόντος και Αριστερά
6/2/12

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin