Tuesday, March 6, 2012

Ενεργειακή «γέφυρα» Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στη Ν.Α. Μεσόγειο ...

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του έρχεται το όραμα ενός ενεργειακού τριγώνου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Το Μνημόνιο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα θα υπογραφεί στο τέλος του μήνα και έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ενεργειακής «γέφυρας» στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το μνημόνιο θα αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών, αλλά κυρίως την προοπτική συνεργασίας για την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην περιοχή, προς την Ευρώπη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ακόμη ότι θα αρχίσουν τον Ιούλιο, διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων και σε χερσαίες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία και Αχαΐα.
Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης θα υπάρξει πρόσκληση ώστε να παραχωρηθούν 10 έως 15 οικόπεδα, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ερωτηθείς ο υπουργός Περιβάλλοντος για το εάν συνδέεται η χρονική περίοδος κατά την οποία η χώρα μας θέλει να αξιοποιήσει τα τυχόν κοιτάσματα της με την ένταξη μας στο ΔΝΤ είπε ότι τέτοιες σκέψεις ανήκουν στη σφαίρα τη συνομοσιολογίας.

Σε σύντομους χαιρετισμούς τους οι πρεσβευτές Ελλάδας και Κύπρου στο Τελ Αβίβ εξέφρασαν την υποστήριξη των κυβερνήσεων τους στην πρόοδο του εγχειρήματος.

Η υποθαλάσσια ενεργειακή γέφυρα EuroAsia Interconnector θα συνδέσει μεταξύ τους Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο εξασφαλίζοντας συμμετοχή τους με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο.
protothema gr

------------
AOZ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin