Friday, June 26, 2015

Μετακίνηση 40.000 μεταναστών από Ιταλία και Ελλάδα προβλέπει το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν να υποδεχθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά θα αναβάλουν την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί, σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μετά τους θανάτους σχεδόν 2.000 μεταναστών που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με πλεούμενα, η Ε.Ε. υποσχέθηκε να υιοθετήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την επιβολή ποσοστώσεων όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την ανέχεια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα συμφωνήσουν στην «επανεγκατάσταση μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη 40.000 προσώπων που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνή προστασία, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη», σύμφωνα με το προσχέδιο. Οι χώρες της Ε.Ε. θα λάβουν μέρος στο σχέδιο αυτό σε εθελοντική βάση.

«Δεν εξασφαλίσαμε συναίνεση για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τους μετανάστες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία.

Οι ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα στο δείπνο κατά τη σύνοδο κορυφής. Ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές και κεντροευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διστάζουν να υποδεχθούν πρόσφυγες, ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σχέδιο υπό συζήτηση θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

Η απόφαση για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η ανακατανομή των μεταναστών θα ληφθεί στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος. Αναμένεται να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος κάθε κράτους μέλους, της οικονομικής του κατάστασης και του πληθυσμού του. Τα κριτήρια θα υποκαταστήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε εισηγηθεί την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά κράτος μέλος.

Ακόμη, το προσχέδιο περιλαμβάνει την δέσμευση για την απευθείας υποδοχή 20.000 προσφύγων από χώρες όπως είναι η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθούν τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε συμφωνίες για τον επαναπατρισμό ώστε οι διακινητές να καταλάβουν ότι οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

  crashonline.gr
25/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment:

 1. l'UE renonce aux quotas obligatoires et opte pour le volontariat...

  Les États membres de l'UE sont parvenus vendredi à un accord "modeste" sur la crise des migrants. Les 28 ont décidé de répartir les réfugiés arrivés en Grèce et en Italie sur la base du volontariat, en abandonnant l'idée des quotas obligatoires.

  Après sept heures de débats houleux, les représentants des pays de l'Union européenne ont arraché dans la douleur, vendredi 26 juin, un accord sur l’accueil de 60 000 demandeurs d’asile au sein leurs frontières. Réunis à Bruxelles, les 28 devaient s'entendre sur le sort de 40 000 réfugiés, en Italie et en Grèce depuis le 15 avril, et de 20 000 autres personnes réfugiées hors des frontières de l'UE.

  Peu avant trois heures du matin, les chefs d'État et de gouvernement de l'UE ont d’abord abandonné l’idée de quotas obligatoires pour ces réfugiés, faute de consensus. Préconisée par la Commission européenne, cette proposition prévoyait des quotas pour la répartition sur deux ans des demandeurs d'asile réfugiés en Italie et en Grèce, afin de soulager ces deux pays.

  Cette question avait déclenché une vive opposition, notamment de la part de la Slovaquie, la Hongrie, la République tchèque ou encore la Pologne......france24.com

  ReplyDelete

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin