Sunday, June 14, 2015

Η Ελλάδα μπροστά σε κρίση οικονομική, πολιτική και εθνική

Μετά το ναυάγιο της Κυριακής στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών όλα γίνονται δυσκολότερα.

Οι πιέσεις των ευρωπαίων θα ενταθούν απο τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα πιθανώς την Τετάρτη να «κουρέψει» τις εγγυήσεις που προσφέρουν οι ελληνικές Τράπεζες για το δανεισμό τους απο τη Φραγκφούρτη και η αγωνία των πολιτών θα εκτιναχθεί στα ύψη με ότι αυτό σημαίνει για τη συμπεριφορά τους.


Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο επόμενος σταθμός ειναι η 30η Ιουνίου, οπότε και κλείνει το τρέχον πρόγραμμα, μετα την τετράμηνο παράταση που προσφέρθηκε στις 20 Φεβρουαρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης θα μοιάζει με εκείνο της Ρίγας , όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Βαρουφάκης δέχθηκε σφοδρότατες επιθέσεις σχεδόν απο το  σύνολο των συναδέλφων του.

Τώρα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την ίδια εχθρότητα και μάλλον θα του ζητηθεί να αποδεχθεί  το σύνολο της πρότασης της τρόικας ή αλλιώς να αναλάβει πλήρη την ευθύνη των δραματικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Το σίγουρο είναι πια οτι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκη Κεντρική Τραπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακολουθούν ενιαία στάση και τα ρήγματα που φαντάζεται η Αθήνα προφανώς δεν υπάρχουν.

Με αλλα λόγια, η πίεση προς την  Αθήνα θα είναι ολοκληρωτική τις επόμενες μέρες και θα φέρει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αντιμέτωπη και μόνη με το μεγάλο δίλημμα. Αν δηλαδή θα αναλάβει το κόστος παραμονής στην ευρωζωνη ή θα επιλέξει τη ρήξη δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης αβεβαιοτητας για τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως οτι και οι παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας ειναι ικανές, λόγω της έντασής τους, να διαμορφώσουν περιβάλλον για ανεπιθύμητες εξελίξεις πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία της  30ης Ιουνίου.

Οπως και να έχει, μετά το νέο ναυάγιο των Βρυξελλών το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας αντικειμενικά απομακρύνεται και στη θέση της εγκαθίσταται για τα καλά η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

Απο εδώ και πέρα όλα ειναι ανοιχτά. Η Ελλάδα απειλείται ευθέως πια με οικονομική, πολιτική και εθνική κρίση.

Και όποιος δεν το βλέπει απλώς εθελοτυφλεί.

 Καρακούσης Αντώνης
tovima.gr
14/6/15
--
 

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin