Wednesday, June 24, 2015

Σχέδιο για αυστηρούς ελέγχους στις πύλες εισόδου μεταναστών θα τεθεί στη Σύνοδο

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα, όπου θα τίθενται σε καραντίνα οι μετανάστες στην νότιο Ιταλία και την Ελλάδα.
  Το εν λόγω σχέδιο αποκάλυψε η Guardian και αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Αυτό θα επιτρέπει την ταχεία καταχώρηση των στοιχείων τους,  τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων,  την απέλαση, και, αν είναι απαραίτητο,  την κράτησή τους έως και 18 μήνες αν κριθούν παράνομοι. Δίδει στην ευρωπαϊκή αστυνομία και τους οργανισμούς ελέγχου των συνόρων τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ακόμη και τη μέθοδο του εξαναγκασμού σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που απελαύνονται.

Ειδικότερα, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να δημιουργήσουν συνοριακές ζώνες  και εγκαταστάσεις στα κράτη της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα), με την υποστήριξη των  εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για να διασφαλισθεί η ταχεία αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών. 


Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χορηγηθούν νέες εξουσίες στην υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, για την διεξαγωγή αναγκαστικών απελάσεων. Αυτή τη στιγμή τέτοια μέτρα λαμβάνονται μόνο από τις εθνικές αρχές.

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο, γνωστή ως «Δουβλίνο ΙΙΙ».  «Η βάρκα είναι γεμάτη», είπε ο εκπρόσωπος της κυβερνήσεως Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

Η χώρα δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ μέσω αυτής αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, η πλειονότητα αυτών των μεταναστών, 4.000 από την αρχή του έτους, έφθασαν στην Ουγγαρία περνώντας από τα σύνορα με την Σερβία με σκοπό να πάνε στην Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βορείου Ευρώπης. Έτσι, πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της Αυστρίας ή της Τσεχίας.
EurActiv

24/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin