Thursday, August 6, 2015

Κάτω τα χέρια από την Αμμόχωστο

Η Αμμόχωστος ανήκει ήδη στην ιστορία της Ευρώπης και αυτό από το 1570. Αντιπροσωπεύει το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στη βαρβαρότητα.


 Κι από τότε, όλη η Χριστιανοσύνη ξέρει γι’ αυτή τη θυσία που οδήγησε στη θρυλική ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Η Αμμόχωστος με την παλιά πόλη μπορεί άνετα να ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

Αν η Αμμόχωστος ήταν ελεύθερη θα ήταν σ’ αυτόν τον κατάλογο εδώ και δεκαετίες, όπως είναι η Πάφος από το 1980, οι βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή Τροόδου από το 1985 και η Χοιροκοιτία από το 1998. Το πρόβλημα της Αμμοχώστου δεν είναι καν κοινοτικό με την έννοια ότι δεν αφορά ούτε τους τουρκοκύπριους, ούτε τους εποίκους. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να εμπαίζουμε τους Κύπριους με παράξενες δηλώσεις. 

Τα κατεχόμενα είναι θεσμικά παράνομα και είναι απόλυτα ανορθόδοξο να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ ξέρουμε πόσο σημαντική είναι. Επίσης γιατί δεν ρωτά κανένας τους Αρμένιους κατοίκους και τους Μαρωνίτες για αυτό το θέμα, αφού έχουν και μια ιστορική σχέση. Βλέπουμε λοιπόν ότι πρόκειται για ακόμα μια κίνηση υποκρισίας δίχως βάθος.

 Η Αμμόχωστος δεν άνηκε καν στο σχέδιο Αττίλα και καταλήφθηκε το 1974 μόνο μετά την εγκατάλειψή της από τους κατοίκους της. Έτσι πολλοί που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ο ηρωισμός της Αμμοχώστου που άντεξε περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Κύπρου στη βαρβαρότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Κάτω τα χέρια από την Αμμόχωστο, κι ας μην μπερδεύουμε τις μνήμες. Από το 1570 η Αμμόχωστος ανήκει στην ιστορία της Ανθρωπότητας και μόνο ελεύθερη αξίζει να ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Αν θέλουν να κάνουν κάτι ας αφήσουν την Κύπρο ελεύθερη. 
Ν. Λυγερός - opus
6/8/15 
--
-

1 comment:

  1. Η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία για κήρυξη του τμήματος της μεσαιωνικής πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο...

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .

    Είναι θέμα, ανέφερε, που πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των κανονισμών λειτουργίας της Ουνέσκο, μετά τη λύση του κυπριακού.
    .riknews.com.cy

    ReplyDelete

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin