Friday, April 1, 2016

Διεθνής Αμνηστία: “Η Τουρκία πυροβολεί τους πρόσφυγες από τη Συρία”

Η Τουρκία πυροβολεί τους πρόσφυγες από τη Συρία
Η Διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλει την Τουρκία ότι "πυροβολεί τους πρόσφυγες από την Συρία", και ότι "η Αγκυρα έχει σκληρύνει τους συνοριακούς ελέγχους μετά την υπογραφή των συμφωνιών μετανάστευσης με την ΕΕ".

"Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία εισήγαγε υποχρεωτική θεώρηση για τους Σύρους που φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα, έκλεισε για όλους τα χερσαία σύνορά της με τη Συρία, εκτός για εκείνους που έχουν ανάγκη από επείγουσα ιατρική φροντίδα, ενώ πυροβόλησε ορισμένους που προσπάθησαν να περάσουν παράνομα ", δήλωσε ο υπεύθυνος των προγραμμάτων της οργάνωσης στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Τζον Ντάλουσεν,αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας μίλησε επίσης για μαζική απέλαση των προσφύγων στη Συρία, που, κατά τη γνώμη του, καταδεικνεύει τις «σημαντικές ελλείψεις στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ".

Η εφημερίδα Times επικαλούμενη το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε οτι "τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν πρόσφυγες από την Συρία. Εχει αναφερθεί μάλιστα, οτι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 16 μετανάστες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα".

 Η Τουρκία απέρριψε τις κατηγορίες, αποκαλώντες τες «ανήθικες». Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπέρτο, δήλωσε ότι η ΕΕ προτίθεται να θέσει το θέμα αυτό στις διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της  ΕΕ συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου με την Άγκυρα, σε ένα κοινό σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης της μετανάστευσης. Η συμφωνία αφορά, κυρίως την επιστροφή στην Τουρκία των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από το τουρκικό έδαφος. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να δεχθεί νόμιμους σύριους μετανάστες, κατ' αναλογία "έναν προς έναν".
 [greece-russia2016.gr]
1/4/16

No comments:

Post a Comment

ethnologia news only

Blog Widget by LinkWithin